Biały sos (potrawka)


Tradycyjny biały sos do ryżu – potrawki z marchewką i gotowanym kurczakiem. Sos dzięki dodatkowi pietruszki ładniej wygląda i lepiej smakuje.  

Biały sos

Składniki:

  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 3/4 szkl. rosołu
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki śmietanki 12% lub mleka
  • szczypta soli, cukru
  • sok z cytryny (około 1 łyżki)
  • trochę drobno pokrojonej pietruszki
  • kilka kropel maggi (opcjonalnie)

Wykonanie:

Rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę i mieszając chwilę podsmażamy. Odstawiamy w ognia i  dolewamy powoli rosół (trochę) i cały czas energicznie mieszamy, aby rozpuścić mąkę w płynie. Gdy mąka rozpuści się w płynie dolewamy resztę rosołu, doprawiamy i dodajemy śmietanę oraz żółtko (energicznie mieszamy, aby nie ścięło się). Całość podgrzewamy i mieszamy cały czas. Gdy sos zacznie gęstnięć to dodajemy pietruszkę i ściągamy z ognia (Zbyt gęsty sos można rozrzedzić rosołem). Polewamy ryż i podajemy z marchewką i kurczakiem.

About these ads

Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s