Panna cotta


Przepis zaczerpnięty z strony : http://www.kwestiasmaku.comPanna cotta

Składniki: ( 4 porcje)

  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 250 ml mleka
  • 80g cukru
  • 3 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 2 łyżeczki amaretto
  • 2 łyżki zimnej wody

Wykonanie:

Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody i odstawiamy na parę minut.

Do garnka wlewamy śmietanę, mleko, cukier i podgrzewamy do rozpuszczenia cukru. Następnie dodajemy amaretto i zagotowujemy. Do gorącego płynu dodajemy żelatynę, cały czas intensywnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Studzimy i przelewamy do foremek/ kieliszków itp. schładzamy min 5 godz w lodówce.

W celu wyłożenia z foremek wstawiamy na chwilę do gorącej wody.

truskawki

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s