Ciastka orzechowe


Przepis zaczerpnięty z strony moje wypieki

Składniki (około 30 ciastek)

  • 1 i 1/3 szkl. mąki razowej pszennej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 115g miękkiego masła
  • 115 g nutelli
  • 0,5 szkl cukru
  • 1 jajko
  • 3/4 szkl. posiekanych  orzechów laskowych

Wykonanie:

Masło i nutellę ucieramy na puszystą masę. Podczas ucierania dosypujemy stopniowo cukier. Do utartej masy dodajemy jajko i dalej ucieramy. Do gotowej masy przesiewamy mąkę, sól, proszek, sodę. Wszystko dokładnie mieszamy. Formujemy kulki, które rozpłaszczamy na blasze. Pieczemy 10 min w 180C

(Ciastka bardzo rozlewają się na blasze i szybko palą. Po wyjęciu z piekarnika twardnieją i są bardzo kruche.)

ciastka orzechowe

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s