Placuszki warzywne


Przepis po modyfikacjach pochodzi z pobitegary.com

Składniki:

  • 2-3 pory pokrojono w kawałki około 2 cm
  • 1 duża cebula (pokrojona w kostkę)
  • oliwa z oliwek (do podsmażenia pora)
  • 1 strąk chili
  • ¾  łyżeczki mielonej kolendry
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • ¼ łyżeczek cynamonu
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 120g mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 ml mleka
  • Olej do smażenia
  • Garść posiekanej, zielonej pietruszki

dodatkowo można dodać:

  • kukurydza
  • papryka czerwona
  • fasola czerwona

Wykonanie:

Por dusimy razem z cebulą około 5-7 minut. Następnie studzimy. Dodajmy do tego pietruszkę, przyprawy i chili pokrojone w paski, (i resztę warzyw które chcemy wykorzystać). Ubijamy osobno jajko i mieszamy z porem. W osobnej misce mieszamy mąkę, mleko, proszek do pieczenia. Dodajemy masę do pora i mieszamy delikatnie. Smażymy na gorącym oleju do zarumienienia. Podawać z sosami.

placuszki warzywne

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s