Schab z sosie piwno-musztardowym


Przepis zaczerpnięty z strony klik. Mój przepis po modyfikacjach:

Składniki:

  • 4 plastry schabu
  • 0,75 szkl. piwa
  • 3 łyżeczki musztardy francuskiej (użyłam meksykańską Kamis)
  • 80 ml śmietany (dodałam ukwaszańą 18% Piątnice)
  • sól, pieprz, czosnek, papryka słodka

Pieczone ziemniaki:

  • ziemniaki
  • sól, pieprz, papryka, rozmaryn, czosnek granulowany
  • 4 łyżki oleju

Wykonanie:

Ziemniaki kroimy na ćwiartki lub ósemki. Do miski dodajemy ziemniaki, wszystkie przyprawy olej. Mieszamy wszystko. Wysypujemy całość na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Pieczemy około 30-40 min w 180C

Mięso rozbijamy delikatnie na plastry około 2 cm. Doprawiamy pieprzem, solą, papryką. Smażymy na złoty kolor. Wykładamy na talerz. Na patelnię (w której smażyliśmy mięso) dodajemy piwo, musztardę. Gotujemy 2 min. Dodajemy śmietanę z rozgniecionym czosnkiem i wcześniej usmażone mięso i dusimy około 5 min do zagęszczenia sosu.

schab w sosie piwno-musztardowym

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s