Sernik królewski


Składniki:

Ciasto:

  • 40dag mąki pszennej
  • 20dag margaryny
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany (18%)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl. cukru

Masa serowa:

  • 1kg sera (2-3 krotnie mielony)
  • 1,5 szkl cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżki skrobi
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła

Wykonanie:

Wszystkie składnik ciasta zagniatamy i wyrabiamy jednolite ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na 2 części. Jedną część wkładamy do zamrażalnika a drugą równomiernie rozkładamy na blachę do pieczenia.

Do sera dodajemy cukier, skrobię masło i mieszamy za pomocą miksera.  W osobnych naczyniach ubijamy żółtka i białko. Ubite żółtka i białko dodajemy do sera, delikatnie mieszamy. Masę serową wykładamy do wcześniej przygotowany spód. Wyciągamy z zamrażalnika 2 część ciasta i ścieramy na tarce na masę serową. Piec 45 min w 180C.

sernik królewski

2 thoughts on “Sernik królewski

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s