Placki ziemniaczane z sosem meksykańskim


Składniki:

Placki

  • 5 ziemniaków
  • mąka pszenna
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 cebuli

Sos:

  • 0,5 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 papryka
  • puszka czerwonej fasoli
  • puszka kukurydzy
  • 0,5 szkl wody
  • sól, pieprz, słodka papryka lub przyprawa do kuchni meksykańskiej
  • 0,5 strączka chili
  • 3 łyżki koncentratu
  • 1 łyżeczka ketchupu

Wykonanie:

Ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Odsączamy wodę, doprawimy solą, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Na końcu dodajemy mąkę aż do otrzymania odpowiedniej konsystencji.

Cebulę z czosnkiem smażymy ok 2 min. Dodajemy następnie paprykę i dusimy 5 min. Doprawimy. Dodajemy wodę, kukurydzę, fasolę, koncentrat i ketchup. Dusimy kilka minut.

Placki smażymy na złoty kolor na oleju. Podajemy z sosem.

placki ziemniaczane z sosem meksykańskim

Advertisements

2 thoughts on “Placki ziemniaczane z sosem meksykańskim

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s