Kurczak po „toskańsku”


Przepis zaczerpnięty z bloga: kuchnia prezydentowej

kurczak po toskańsku

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka
  • kilka pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • garść oliwek
  • puszka pomidorów krojonych
  • 3 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 małej cukinii
  • sól, pieprz ziołowy, bazylia, oregano,
  • oliwa z oliwek

Wykonanie:

Cebulę, czosnek, paprykę, pieczarki kroimy w drobną kostkę. Oliwki w plasterki, cukinię w większą kostkę. Na oliwie z oliwek smażymy cebulę, czosnek. Następnie dodajemy paprykę, pieczarki i oliwki. Dusimy około 3-4 min. Doprawiamy przyprawami i dodajemy puszkę pomidorów. Dusimy około 10 min, pod koniec dodajemy odrobinę cukru i cukinię. Dusimy jeszcze 3 min.

Filet doprawiamy pieprzem, solą, ziołami. Smażymy na złoty kolor z 2 stron.

Warzywa wykładamy na talerz, na nim układamy kurczaka. Dekorujemy świeżymi ziołami.

kurczak po toskańsku

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s