Makaron w sosie curry


Składniki:

  • makaron (kokardki, kolanka, penne)
  • 1 czerwona papryka
  • 2 szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g wędzonego boczku
  • 0,5 szkl. ukwaszanej śmietany 18%
  • 1 łyżka curry
  • starte kłącze imbiru (około 5 cm)
  • sól, pieprz
  • posiekana pietruszka/kolendra ( opcjonalnie)

Wykonanie:

Makaron gotujemy al dente. Na patelni smażymy pokrojony w kostkę boczek. Czosnek ścieramy na tarce, paprykę kroimy w kostkę, cebulę drobno w kostkę. Do boczku dodajemy cebulę, czosnek i podsmażamy chwilę. Po około 2 min dodajemy paprykę i smażymy wszystko razem. Doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy połowę startego imbiru.

Do śmietany dodajemy starty imbir ( połowę) i curry. Mieszamy razem. Śmietanę dodajemy do reszty składników na patelni. Dusimy chwilę. Dodajemy makaron i posiekaną pietruszkę. Mieszamy wszystko razem.

Makaron z sosem można zapiec z serem w piekarniku (15 min)

makaron w sosie curry

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s