Drożdżówki z malinami i kremem migdałowym


Przepis z strony : kwestia smaku

Składniki:

Ciasto:

  • 60 ml ciepłej wody
  • 20 dag drożdży
  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 60 g cukru
  •  1 łyżeczka soli
  • 5 jajek
  •  350 g miękkiego masła

Nadzienie:

  • mrożone maliny

Krem:

  • 4 żółtka
  • 60 g cukru
  • 50 g mąki
  • 0,5 l tłustego mleka
  • 50 g posiekanych migdałów
  • 1/2 łyżeczki Amaretto

Wykonanie:

Drożdże, 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżkę mąki dodajemy do ciepłej wody. Odstawiamy do wyrośnięcia. W misce mieszamy mąkę, resztę cukru, sól i dodajemy zaczyn. Mieszamy a następnie wbijamy stopniowo jajka i cały czas miksujemy. Gdy ciasto jest elastyczne i odchodzi od ścianek zostawiamy na 2 godz do wyrośnięcia.

Do wyrośniętego ciasta dodajemy małymi porcjami masło i miksujemy na małych obrotach. Odstawiamy na 30 min ( w oryginalnym przepisie: na całą noc)

Krem:

Żółtka ubijamy z cukrem na białą, puszystą pianę. Dodajmy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy. Dodajemy stopniowo wrzące mleko, cały czas mieszając aby masa nie ścieła się. Następnie przelewamy do garnka i podgrzewamy cały czas mieszając do momentu zgęstnienia. Na końcu dodajemy migdały, aromat i studzimy.

Ciasto rozwałkowujmy na grubość około 1 cm. Wycinamy kwadraty o boku około 7 cm. Na każdy kwadrat nakładamy łyżkę kremu i mrożone maliny. Boki sklejamy na środku Pieczemy w 200C około 15 min

drożdżówki z malinami i kremem migdałowym

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s