Risotto z szparagami


risotto z szparagami

Składniki:

  • pęczek zielonych szparagów
  • 200 g ryżu arborio
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 2-3 cebuli dymki
  • sól, pieprz cytrynowy
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżki oliwy
  • pietruszka

Wykonanie:

Szparagi gotujemy około 5-7 min (muszą być pół twarde). W wodzie po gotowaniu szparagów możemy zrobić bulion (z kostki). Szparagi kroimy na mniejsze kawałki, główki odkładamy.

W garnku/patelni smażymy na oleju cebulę, następnie dodajemy ryż i smażymy do zeszklenia. Gdy ryż jest szklisty dodajemy trochę bulion. Po wyparowanie płynu dodajemy następną porcję bulionu. Po 10 min dodajmy kawałki szparagi. Dusimy do zmięknięcia ryżu. Na końcu dodajemy masło, sól, pieprz, pietruszkę i delikatnie mieszamy. Podajemy od razu po przygotowaniu.

risotto z szparagami

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s