Ciasto drożdżowe w rabarbarem


drożdżowe z rabarbarem

Składniki:

Ciasto:

  • 30g drożdży
  • 3 szkl. mąki krupczatki
  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 jaja
  • 1/2 kostki masła (lub margaryny)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 0,5 kg owoców

Kruszonka:

1 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki twardego masła (margaryny)

ciasto drożdżowe z rabarbarem

Wykonanie:

W ciepłym mleku rozpuszczamy 1 łyżeczkę cukru, 5-6 łyżek mąki i drożdże (powinna powstać konsystencja gęstej śmietany) Odstawiamy na 20 min do wyrośnięcia. Następnie dodajemy do tego przesianą resztę mąki, cukier, sól, aromat oraz rozpuszczone masło i roztrzepane jajka. Wyrabiamy do otrzymania odpowiedniej konsystencji (mocno klejące). Odstawiamy na 30-40 min do wyrośnięcia.

W czasie czekania można wykonać kruszonkę. Wszystkie składniki zagnieść do otrzymania odpowiedniej postaci. Można dodawać wg potrzeb więcej mąki lub masła.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypujemy owocami (rabarbar kroję wcześniej w kawałki o długości około 3 cm) oraz kruszonką. Pieczemy w 180C około 25-30 min.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s