Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką


Przepis z strony: gotowaniecieszy

drożdżówki z rabarbarem i kruszonką

Składniki: (10 szt)

  • 250g mąki pszennej
  • 125 ml mleka
  • 50g rozpuszczonego masła
  • 1 jajko (roztrzepane)
  • 1,5 łyżki cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 20g drożdży świeżych
  • 25 dag rabarbaru (pokrojony w drobną kostkę)

Kruszonka:

  • 1/4 szkl. cukru
  • 1/4 kostki masła
  • 0,5 szkl. mąki

Wszystkie składniki zagniatamy/rozkruszamy.

Wykonanie:

Mleko podgrzewamy, dodajemy do niego miód, 1 łyżkę mąki i drożdże. Odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej cukier, sól, zaczyn. Mieszamy, następnie dodajemy jajko i masło. Wyrabiamy mikserem lub ręcznie około 5-10 min. Odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.

drożdżówki z rabarbarem i kruszonką

Gotowe ciasto rozwałkowujemy na grubość 1 cm i wykrawamy krążki. Na każdy krążek nakładamy rabarbar i kruszonkę. Odstawiamy na 20-30 min do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy jajkiem. Pieczemy 12-15 min w 180C

drożdżówki z rabarbarem i kruszonką

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s