Langosze (Langose)


Langosze

Langose to tradycyjne danie węgierskie. Placki sprzedawane są  również w ulicznych budkach, straganach i nie tylko na terenie Węgier.

Praha- langose

Langose w Pradze

Przepis zaczerpnięty z bloga paszczakgotuje.blogspot.com

Składniki: około 15 sztuk

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g ugotowanych ziemniaków (duszonych)
  • 20 g świeżych drożdży
  • 300 ml mleka (w oryginale : 200g mleka i 100g śmietany)
  • 40 g masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • olej

Dodatki:

  • sos czosnkowy (jogurt grecki, czosnek, sól, majonez)
  • ketchup
  • ser żółty (starty drobno)

langose

Wykonanie:

Do ziemniaków dodajemy 150ml  mleka, masło i podgrzewamy cały czas mieszając do zagotowania. Otrzymane puree studzimy. Resztę mleka podgrzewamy. Do ciepłego mleka dodajemy 2 łyżki mąki, drożdże, cukier. Mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia około 10-15 min. W osobnym naczyniu przygotowujemy mąkę i sól. Dodajemy do tego wyrośnięte drożdże i puree. Wyrabiamy ciasto do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji (powinno odklejać się od reki). Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia 30-45 min. Następnie ciasto dzielimy na równe porcje i rozwałkowujemy na placki o grubości 5mm.

Smażymy w rozgrzanym oleju na złoty kolor. Gotowe langosze odsączamy z tłuszczu polewamy ketchupem, sosem czosnkowym i posypujemy serem.

Langose

Reklamy

One thought on “Langosze (Langose)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s