Pita z kurczakiem i warzywami


Przepis na chlebki pita pochodzi z bloga tatter

Wg przepisu wychodzi 10szt, mi wyszło 6 szt.

pita

Składniki:

Chlebki:

  • 450g mąki pszennej
  • 10 g drożdży świeżych
  • 2 łyżeczki soli
  • 280 g letniej wody
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Dodatki:

  • sos czosnkowy: czosnek, jogurt grecki, śmietana 18%, pieprz, sól
  • sos pomidorowy: przecier pomidorowy (gęsty), sól, pieprz, pół strączka chili, ketchup, cukier
  • pomidor
  • zielony ogórek
  • czerwona papryka
  • czerwona cebula
  • sałata lodowa (z dodatkiem oliwy o aromacie bazylii, )
  • 1 filet z kurczak (marynata: sos sojowy, sos worcester, wędzona papryka)

Wykonanie:

W misce mieszamy mąkę z drożdżami, solą. Dodajemy wodę i oliwę. Wyrabiamy elastyczne ciasto (5-10min) Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godz. Następnie ciasto dzielimy na porcje (6 sztuk), formujemy kulki i zostawiamy na kolejną godzinę do wyrośnięcia. Gdy kulki wyrosną rozwałkowujemy na placki o grubości około 5 mm. Placki zostawiamy na 20 min do wyrośnięcia. Placki pieczemy 5-6 min w 230-250C. (Rozgrzałam piekarnik wraz z blachą do max temp, następnie wkładamy na gorącą blachę chlebki. Po chwili chlebki zaczynają rosnąć i powstaje pusta kieszonka)

pita
Filet smażymy na oleju 3-4 min, następnie kroimy na mniejsze kawałki (mięso powinno być soczyste) Ciepłe chlebki nakrawamy od góry, w kieszonce umieszczamy mięso, warzywa i sosy.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s