Pierogi


pierogi

Składniki:

Ciasto: 25 szt

  • około 500g mąki pszennej
  • sól
  • 1 szkl ciepłej wody (max temp wody,  jaką będzie można wyrobić ręcznie ciasto)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju

I Farsz : ruskie „delux” (ulepszona wersja tradycyjnych:)

  • 3-4 ziemniaki ugotowane
  • 125 g sera białego
  • 1 cebula
  • 100g boczku wędzonego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól

II Farsz: ser biały

  • 250 g sera białego śmietankowego
  • cukier ( ilość zależy od sera)
  • 1 żółtko

Wykonanie:

Farsz: ruskie

Cebulę i boczek kroimy drobno. Na patelni smażymy boczek i cebulę na złoty kolor.
(Najlepiej osobno smażyć) Ziemniaki dusimy na puree, dodajemy pokruszony ser, smażony boczek i cebulę i posiekany ząbek czosnku. Doprawiamy solą do smaku.

pierogi ruskie

 

Farsz: ser

Ser rozdrabniamy, dodajemy żółtko i cukier. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

Ciasto:

Do mąki, jajka i oleju dodajemy stopniowo wodę wyrabiając ciasto. Ciasto powinno mieć elastyczną konsystencję. W razie nieodpowiedniej konsystencji dosypujemy mąkę lub dolewamy wodę. Rozwałkowujmy na grubość 5 mm. Wykrawamy krążki, nakładamy łyżeczkę farszu i formujemy pierogi (Foremka ułatwia wykrawanie i sklejanie). Gotujmy w wrzącej wodzie do momentu wypłynięcia pierogów. Pierogi ruskie „polewamy” smażoną cebulą, natomiast z serem polewamy rozpuszczonym masłem i posypujemy cukrem.

pierogi

Reklamy

One thought on “Pierogi

  1. Pingback: Pierogi z kurkami | My dishes and sweets

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s