Ciasto truskawkowe z kremem kawowym


ciasto truskawkowe z kremem kawowym

Składniki:

Biszkopt: (średnica 23cm)

  • 4 jajka
  • 1/2 szkl. mąki
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

Masa:

  • 250 g masła (miękkiego)
  • 3 łyżeczki kawy (mielonej)
  • 150 g cukru pudru

Dodatkowo:

  • około 0,5 kg truskawek (pokrojone w połówki)
  • 2 galaretki truskawkowe (przygotowane w 500 ml wody)

ciasto truskawkowe z kremem kawowym

Wykonanie:

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą pianę. Następnie dodajemy przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Przelewamy do formy i pieczemy 25 min w 180C.

Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Na końcu dodajemy kawę i mieszamy dokładnie.

Ostudzony biszkopt (przekrawamy na pół jeśli jest za wysoki) smarujemy kremem, dekorujemy wg uznania i układamy truskawki. Ostudzoną, tężejącą galaretką zalewamy wierzch. Wkładamy do lodówki na minimum 3 godz.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s