Paluszki serowe


Przepis pochodzi z strony :klik

Składniki: (10 sztuk)

Kruche ciasto śmietanowe: (można wykorzystać do tarty)

  • 100 g zimnego masła
  • 125g mąki pszennej
  • 60 ml (1/4 szkl) gęstej, ukwaszanej śmietany

Dodatkowo:

  • Ostra papryka
  • Sól
  • Oregano lub bazylia
  • Ser żółty (starty na drobnych oczkach)

Wykonanie:

Do mąki dodajemy pokrojone w kostkę masło, siekamy nożem. Następnie gdy zaczną powstawać okruchy dodać śmietanę i zagniatać do powstania jednolitego ciasta. Uformować cienki dysk i włożyć do lodówki na 15-20 min.

Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto (w prostokąt) pomiędzy papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Odrywamy wierzchnia warstwę papieru, posypujemy  serem, solą, oregano i papryką. Przyklepujemy aby wszystko się przykleiło i kroimy paski o szerokości 1,5-2 cm. Pokrojone ciasto zwijamy w spiralki, posypujemy serem i wstawiamy do lodówki na 15 min.

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku około 15-20 min do zarumienienia.

paluchy serowe

One thought on “Paluszki serowe

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s