Tarta z łososiem, mozzarellą i pomidorami


Przepis oryginalny pochodzi z strony kuchnialidla.pl (Przepis Pascala). Przepis zmodyfikowany:

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 4 jajka
  • 100 ml śmietany 30%
  • 2 pomidory
  • 100 g łososie wędzonego
  • szczypiorek
  • 1 kulka mozzarelli
  • kilka listków bazylii
  • sól, pieprz

tarta z łososiem, mozzarella i pomidorami

Wykonanie:

Pomidory bez pestek kroimy w kostkę. Szczypiorek drobno siekamy, mozzarellę kroimy w plasterki. Ciasto rozkładamy w formie do tarty i nakłuwamy widelcem. Układamy plastry łososie i mozzarelli (na zmianę). Całość posypujemy szczypiorkiem, bazylią i pomidorami.

tarta z łososiem, mozzarella i pomidorami

W misce roztrzepujemy jajka z śmietaną, solą i pieprzem. Tartę zalewamy masą jajeczną. Pieczemy w 180C około 30 -35 min do momentu ścięcia jajek.

tarta z łososiem, mozzarella i pomidorami

Masę jajeczna można zastąpić z pewnością  masą:  400 ml śmietany 18% ukwaszanej + 2 jajka.

7 thoughts on “Tarta z łososiem, mozzarellą i pomidorami

  1. no to lidl zrobil furore z przepisami pascala i okrasy, wlasnie moja tarta siedzi w piecu i sie piecze. nie polecam tylko wedzonego lososia z lidla, sa w nim osci, normalnie bylam zaskoczona.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s