Tarta z łososiem, gruszką i camembertem.


Przepis zaczerpnięty z  strony kwestia smaku

tarta z łososiem, gruszką i camembertem.

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g mąki pszenenej (dałam 100 g razowej)
  • 150 g zimnego masła
  • 1 jajko (lub 3 – 4 łyżki zimnej wody)
  • 1 łyżeczka soli

Farsz:

  • 100g łososia wędzonego
  • 125 g serka camembert z pieprzem
  • 2 gruszki
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 3 jajka
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Wszystkie składniki kruchego ciasta zagniatamy w jednolitą kulę. Wkładamy do lodówki na 30 min. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na formę do tarty. Ciasto dziurkujemy widelcem, przykrywamy papierem z obciążeniem (fasola, groch) i podpiekamy 15 min w 180C.

Na podpieczone ciasto wykładamy: łososia, gruszkę i camembert  pokrojoną w plastry. W miseczce roztrzepujemy śmietanę z jajkami, solą i pieprzem.  Masę wylewamy na resztę składników i pieczemy około 25 min w 180C

tarta z łososiem, gruszką i camembertem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s