Ciasto śmietankowe z śliwkami i kruszonką


Wilgotne ucierane ciasto, długo zachowuje świeżość.

Składniki:

  • 125 g margaryny Kasi
  • 1 mała śmietana szczecinecka 18 lub 12%
  • 1 szk. cukru
  • 5 jaj
  • 5 łyżek oleju
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2,5 szkl. mąki pszennej
  • około 500 g śliwek pokrojonych w grubsze plastry

Kruszonka:

  • 1 szkl. mąki
  • 0,5 szkl cukru
  • 0,5 kostki margaryny/ masła

Wykonanie:

Masło ucieramy z cukrem na puch. Dodajemy następnie 1 jajko, 1 łyżkę oleju, 2 łyżki śmietany. Ucieramy wszystko razem i tak dodajemy stopniowo składniki jeszcze 4 razy. Na końcu do masy przesiewamy proszek do pieczenia z mąką. Mieszamy dokładnie.

Wszystkie składniki kruszonki rozgniatamy palcami do otrzymania odpowiedniej formy.

Ciasto wykładamy na blachę, układamy owoce, posypujemy kruszonką i cukrem wanilinowym. Pieczemy 30 min w 180C

Ciasto smietankowe z śliwkami i kruszonką

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s