Schab w sosie śliwkowym


schab w sosie sliwkowym

Składniki:

  • 4 plastry schabu
  • 8 śliwek (węgierki itp)
  • mała cebulka
  • pieprz, sól, papryka słodka
  • 500 ml bulionu (dodałam z kostki Knorr wędzony boczek)

sos:

  • 1 łyżka sosu z cytryny
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka cukru
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 łyżeczki chili
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól

Wykonanie:

Plastry schabu doprawiamy pieprzem, solą, papryką. Smażymy na złoty kolor. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i 3 śliwki pokrojone w ćwiartki.
Wszytko smażymy max 5 min. Następnie podlewamy bulionem, przykrywamy i dusimy około 40-50 min (Zależy od grubości  mięsa).

Wszystkie składniki sosu mieszamy w miseczce (można dodać wody gdy będzie zbyt gęste). Pozostałe śliwki kroimy na pół. Do mięsa dodajemy śliwki i podlewamy odrobiną wody. Po 2 min dodajemy sos i dusimy chwilę aż śliwki będą miękkie (Uwaga sos może bardzo szybko gęstnieć, dodajemy ewentualnie odrobinę wody)

schab w sosie sliwkowym

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s