Pizza z kaparami, tuńczykiem i serem pleśniowym.


pizza z tuńczykiem, kaparami i serem pleśniowym

Składniki:

Ciasto:

  • 20 g drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,75 szkl. cieplej wody

Dodatki:

  • 1 cebula (pokrojona w piórka)
  • 2 łyżki kapar
  • 100 g sera pleśniowego (dałam Lazur niebieski) (pokrojony w kostkę)
  • 130 g tuńczyka w kawałkach
  • kilka listków bazylii
  • sos pomidorowy ( domowy sos z pomidorów z czosnkiem, ewentualnie ketchup)

Wykonanie:

Do cieplej wody dodajemy drożdże, cukier i łyżkę mąki. Mieszamy i odstawiamy w cieple miejsce do wyrośnięcia. Do przesianej mąki dodajemy sól, olej i zaczyn. Wyrabiamy gładkie ciasto. Zostawiamy na 30-40 min do wyrośnięcia.

Ciasto następnie wykładamy na blachę/kamień. Smarujemy sosem, posypujemy bazylią i układamy resztę składników. Pieczemy 15 min w max temp.

pizza z tuńczykiem, kaparami i serem pleśniowym

One thought on “Pizza z kaparami, tuńczykiem i serem pleśniowym.

  1. Pingback: Pizza z pomidorkami cherry i rukolą | My dishes and sweets :)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s