Czeskie knedliki z gulaszem


czeskie knedliki z gulaszem

Składniki:

Knedliki (2 sztuki): przepis zaczerpnięty z kaczodajnie.blogspot.com

  • 250g mąki krupczatki
  • 15 g drożdży
  • 1 jajko
  • 150 ml mleka
  • 1 bułka kajzerka (dodatkowo)
  • sól, cukier

Gulasz:

  • 500 g mięsa wieprzowego (gulaszowe- szynka, schab najlepiej)
  • 1 cebula
  • 1 mała papryka czerwona
  • pieprz, sól, papryka słodka, chilli, cząber, kminek, ziele angielskie
  • 1 szkl. wody
  • 200 ml  czerwonego winna (wytrawne)

knedliki z gulaszem

Wykonanie:

Z drożdży, 50 ml mleka, 2 łyżek mąki, cukru zrobić zaczyn. W misce przygotowujemy mąkę, resztę mleka, sól, jajko i pokrojoną drobno kajzerkę. Do tych składników dodajemy wyrośnięte drożdże. Dokładanie wyrabiamy wszystko i zostawiamy na 40 min. Po 40 min dzielimy na 2 części, formujemy walec i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia około 15 min. Ciasto wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy z każdej strony 10 min (mocno rosną, najlepiej pojedynczo gotować). Gotowe knedliki kroimy nitką na plastry (podkładamy od spodu i zaciskamy)

Mięso kroimy w kostkę i podsmażamy na złoty kolor na oleju. Następnie dodajemy cebulę i smażymy 2 min. Doprawiamy przyprawami.  Podlewamy wodą i winem i dusimy pod przykryciem około 1 godz. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i dusimy 15 min (podlewamy wodą co jakiś czas). Powstały sos z duszenia mięsa zaklepujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Gotowe knedliki polewamy gulaszem.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s