Pierożki z jabłkiem


Przepis zaczerpnięty z bloga przezzoladekdoszczescia.blogspot.com

pierożki z jabłkiem

Składniki: (22 sztuki)

  • 600 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki sody
  • 10 łyżek mleka
  • 12 łyżek oleju
  • cukier waniliowy
  • 250 g sera twarogowego
  • cynamon
  • 5 jabłkek
  • rodzynki, cukier

Wykonanie:

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem i sodą. Do mąki dodajemy olej, mleko i zagniatamy ciasto. Dodajemy stopniowo ser i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto rozwałkowujmy i wykrawamy krążki o średnicy 10 cm.

Jabłka obieramy i kroimy w kostkę o równej wielkości i podsmażamy w garnku. Dodajemy cukier ( odrobinę) i 1 łyżeczkę cynamonu, rodzynki (wg uznania). Podsmażamy około 5 min.

Na każdy krążek ciasta nakładamy łyżeczkę musu i zlepiamy tworząc pieróg.

Pieczemy 15-20 min w 180C

pierożki z jabłkiem

3 thoughts on “Pierożki z jabłkiem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s