Murzynek z konfiturą wiśniową


murzynek z konfiturą wiśniową

Przepis pochodzi z strony mojewypieki.com

Składniki:

  • 125 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady (dodałam 90g)
  • 300 g konfitury wiśniowej (dodałam 260g)
  • 150 g cukru
  • 2 jajka, roztrzepane
  • 150 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy aż do rozpuszczania czekolady i otrzymania jednolitej masy. Masę przelewamy do miski i dodajemy do niej konfiturę wiśniową, cukier, sól i roztrzepane jajko. Mieszamy wszystko. Dodajemy stopniowo mąkę wraz z proszkiem do pieczenie. Mieszamy do połączenia składników. Gotowe ciasto przelewamy do foremki (keksówki) o wymiarach około 20x10cm. Pieczemy w 180 C około 50 min. Ostudzone ciasto polewamy czekoladą.

murzynek z konfitruą wiśniową

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s