Penne w sosie serowym z pieczoną cukinią i szynką szwarcwaldzką


penne w sosie serowym z pieczoną cukinią i szynka szwarcwaldzką

Składniki:

  • 2 porcje makaronu penne
  • 100 g sera pleśniowego (złoty Lazur)
  • 100 ml śmietanki 18%
  • 300 g cukinii
  • garść słonecznika (łuskanego)
  • 5 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Makaron gotujemy al dente. Cukinię kroimy w kostkę o równej wielkości i pieczemy w piekarniku w 200C około 15 min. Do rondelka wlewamy śmietankę i rozkruszamy ser, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na małym ogniu do otrzymania odpowiedniej konsystencji (około 3-5 min). Szynkę rozrywamy na mniejsze kawałki. Słonecznik podsmażamy na suchej patelni.

Do ugotowanego makaronu dodajemy sos, szynkę, pieczoną cukinię. Mieszamy delikatnie. Gotowe danie posypujemy prażonym słonecznikiem.

penne w sosie serowym z pieczoną cukinią i szynka szwarcwaldzką

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s