Drożdżówki z jabłkiem i rodzynkami


drożdżówki z jabłkiem i rodzynkami

Składniki:

  • 75g masła
  • 250 ml mleka
  • 25g drożdży
  • 70g cukru
  • 500g mąki pszennej
  • 1 jajko do posmarowania ciasta
  • 3 duże jabłka
  • garść rodzynek
  • 2 łyżki cukru (do jabłek)
  • 2 łyżeczki cynamonu

Wykonanie:

Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy cukier. Mleko podgrzewamy z masłem (do momentu rozpuszczenia masła, nie może być za gorące). Następnie do mleka dodajemy 1 łyżeczkę cukru i rozkruszone drożdże. Mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte drożdże wlewamy do mąki i wyrabiamy ciasto (mikserem lub ręcznie). Ciasto odstawiamy na 1 godz do wyrośnięcia.

Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Do garnka wrzucamy pokrojone jabłka, cukier, rodzynki i cynamon. Całość podsmażamy około 5-10 min. Studzimy.

Ciasto rozwałkowujemy w kształt prostokąta o grubości 1 cm. Na ciasto wykładamy jabłka ( pozostawiając 1 cm od brzegów). Zawijamy ciasto w roladę. Następnie kroimy roladę w kawałki około 3 cm (przekręcamy i powstają ślimaczki). Ślimaczki przekładamy na blachę, smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy około 15 min w 180C

drożdżówki z jabłkiem i rodzynkami

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s