Lazania


Lazania po bolońsku

Składniki:

  • 9 płatów makaronu do lazanii
  • 500g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała papryka
  • 0,5 cukini
  • sól, pieprz, papryka słodka, bazylia,
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 0,5 strączka chilli
  • 250 ml przecieru pomidorowego (dodałam domowy sos pomidorowy), passaty itp
  • 100g sera żółtego (starty)
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz, gałka muszkatałowa
  • mleko (około 250 ml, ilość zależy od konsystencji sosu)

Wykonanie:

Makaron podgotowujemy około 2-3 min. Mięso smażymy na złoty kolor, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Wszystko doprawiamy solą, pieprzem, papryką. Podsmażamy chwilę i dodajemy przecier pomidorowy. Doprawiamy ziołami do smaku i dusimy chwilę do momentu zagęszczenia sosu.

Paprykę kroimy w strączki a cukinię w cienkie długie paski. Warzywa grillujemy około 5 min.
W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i zasmażamy. Następnie dodajemy stopniowo mleko i energicznie mieszamy aby nie powstały grudki. Wg uznania dodajemy sól, pieprz, gałkę muszkatołową i podgrzewamy do momentu otrzymania odpowiedniej konsystencji sosu (cały czas mieszamy).

W naczyniu żaroodpornym układamy plastry makaronu, następnie smarujemy sosem beszamelowym, wykładamy sos boloński oraz grillowaną cukinię i paprykę. Na to układamy kolejną warstwę makaronu i powtarzamy warstwy 3 razy. Całość posypujemy serem żółtym i zapiekamy około 20 min w 200C

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s