Kurczak z boczkiem, papryką i śliwkami


kurczka z boczkiem, papryką i śliwkami

Składniki:

  • 1 filet z kurczka
  • 100g wędzonego boczku
  • 1 marchewka
  • 1 czerwona papryka
  • 10 suszonych śliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 125 ml octu śliwkowego (produkt własny)
  • 1 łyżeczka kuminu,
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka kolendry (ziarenka)
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • odrobina cukru

Wykonanie:

Boczek i kurczaka, cebulę, paprykę, marchewkę kroimy w kostkę. Czosnek rozgniatamy i drobno kroimy. Kumin i kolendrę podsmażamy na suchej patelni a następnie rozgniatamy w moździerzu. Na rozgrzanej patelni smażymy boczek, następnie dodajemy kurczaka i podsmażamy 2-3 min. Dodajemy czosnek, cebulę i podsmażamy chwilę. Podlewamy wszytko octem śliwkowym, dodajemy marchewkę, wędzoną paprykę, kumin, kolendrę, sól, pieprz czarny i dusimy 5 min. Dodajemy następnie paprykę i posiekane suszone śliwki. Wszystko dusimy około 5 min podlewamy wodą gdy płyn wyparuje. Gotowe danie doprawiamy do smaku i dodajemy odrobinę mąki kukurydzianej aby zagęścić sos.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s