Batoniki musli


Przepis pochodzi z magazynu „Kuchnia”

Batoniki musli

Składniki:

  • 460 ml (1 puszka) słodzonego mleka skondensowanego (dodałam niesłodzone mleko )
  • 600g płatków owsianych
  • 100 g pestek słonecznika
  • 100g orzechów lub migdałów( dodałam  laskowe i migdały)
  • 400 g owoców suszonych : (śliwki, morele, daktyle)
  • szczypta soli
  • 100g miodu
  • 1/2 malej konfitury morelowej (dodałam brzoskwiniową)
  • kilka kostek gorzkiej czekolady do polania

Wykonanie:

Mleko lekko podgrzewamy. W misce mieszamy płatki owsiane, owoce, bakalie, sól. Dodajemy do tego mleko, miód i konfiturę. Mieszamy całą masę. Masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozsmarowujemy na grubość około 1-1,5 cm. Pieczemy około 30 min na złoty kolor. Po wystudzeniu kroimy na mniejsze batoniki i polewamy roztopioną czekoladą.

Batoniki musli

Batoniki musli

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s