Hamburgery


HamburgerPomysł zaczerpnięty z polskiej edycji  Master Chef’a (przepis Kingi Paruzel)

Składniki: (wg potrzeb)

Burgery:

  • mięso mielone wieprzowe
  • 1 szalotka
  • 2 łyżki sosu Worcester
  • 2 łyżki musztardy rosyjskiej
  • pieprz czarny, sól
  • gotowe bułki hamburgerowe
  • pomidor
  • ogórki (dodałam ogórki w musztardzie)
  • sałata lodowa
  • majonez
  • kilka plastrów sera topionego
  • sos ketchupowy ( ketchup+ natka pietruszki+ mała cebulka+pieprz+1 łyżka sosu worcester)
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka cukru
  • olej

Hamburger

Wykonanie:

Bułki podpiekamy w piekarniku około 2-3 min. Cebulę kroimy w talarki i podsmażamy 30 sek na oleju. Dodajemy cukier i ocet i chwilę podsmażamy.

Mięso doprawiamy, wyrabiamy i formujemy zwarte burgery o grubości 1cm. Smażymy burgery po około 2 min z każdej strony. Na wierzchu układamy plastry sera i podsmażamy przez chwilę do rozpuszczania sera.

Na bułce układamy karmelizowaną cebulę, burgera z serem, następnie plastry ogórka, sos ketchupowy, plastry pomidora, sałatę i na końcu wierzchnią bułkę posmarowaną majonezem.

4 thoughts on “Hamburgery

  1. Uwielbiam takie domowe hamburgery, czasami też robię, dzisiaj w lidlu tydzień amerykański więc dokupiłam jeszcze prażoną cebulkę i na wypróbowanie sos do hamburgerów:)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s