Eskalopki w cieście francuskim ze śliwkami


Kolejne smaczne danie Pascala z programu Kuchnia Lidla : klik

eskalopki w cieście francuskim ze śliwkamiSkładniki: (na 2 szt)

  • 2 plastry schabu
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 6 plastrów boczku parzonego
  • 10 śliwek suszonych pokrojonych w paski
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka musztardy
  • pieprz, sól
  • odrobina mąki pszennej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka wody

Sałatka:

  • sałata lodowa
  • pomidor
  • papryka czerwona
  • cebula czerwona
  • marchewka

Sos do sałatki:

  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżeczki octu winnego
  • 4 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Marynata do mięsa : W miseczce mieszamy 2 łyżki musztardy, 2 łyżki miodu, 1 łyżeczkę oliwy.

Plastry mięsa rozbijamy na cienkie kawałki i doprawiamy solą i pieprzem. Plastry boczku smażymy na suchej patelni na złoty kolor.

Ciasto francuskie posypujemy delikatnie mąką. Kroimy na 4 równe części. Na plastry ciasta nakładamy schab obtoczony w marynacie. Na kawałek mięsa nakładamy 3 plastry boczku i śliwki.

eskalopki w cieście francuskim ze śliwkami

Boki ciasta smarujemy rozmącony żółtkiem z łyżką wody.  Nakładamy drugi plaster ciasta i sklejamy boki a  wierzch smarujemy żółtkiem.

eskalopki w cieście francuskim ze śliwkami

Pieczemy 20 min w 200C.

Wszystkie składniki sałatki kroimy. Składniki sosu mieszamy do osiągnięcia jednolitej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem mieszamy sos z sałatką.

eskalopki w cieście francuskim ze śliwkami

 

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s