Rogale Świętomarcińskie


Rogale Świętomarcińskie wypiekane są z okazji obchodów dnia św. Marcina przypadającego 11 listopada. Ten regionalny przysmak można  kupić w Poznaniu i okolicach w każdej cukierni i stoiskach.

„Tradycja obchodzenia dnia Św. Marcina sięga XVI wieku i jest związana z uroczystym zakończeniem prac polowych w danym roku , które umownie obchodzono właśnie w tym dniu . Dzień Św. Marcina od wieków obchodzony był w Poznaniu szczególnie ze względu na fakt , że jedynymi z głównych miejsc Poznania są kościół pod wezwaniem Św. Marcina istniejący już w momencie lokacji Poznania /1253r/ oraz ulica Św. Marcin stanowiąca pozostałość po starej osadzie o nazwie Św. Marcin , która została włączona do Poznania pod koniec XVIII w.

Według jednej z legend prekursorem wypieku rogala świętomarcińskiego w Poznaniu był Józef Melzer cukiernik w piekarni, który namówił swego pracodawcę do wypieku rogali , rozdanych następnie ubogim mieszkańcom Poznania.

Renoma rogala świętomarcińskiego wypracowana została przez cukierników i piekarzy z Poznania i okolic , którzy co roku od przeszło 150 lat , na dzień Św. Marcina oferowali mieszkańcom stolicy Wielkopolski ten wyrób. Kultywowanie tej tradycji rozprzestrzeniło się na skutek migracji cukierników , którzy doświadczenie zawodowe zdobywali w Poznaniu , na dalsze powiaty województwa wielkopolskiego.

Z czasem rogal Świętomarciński stał się wypiekiem dostępnym na co dzień jednakże jego produkcja i spożycie zdecydowanie wzrastają w dniu imienin Św. Marcina.

Zasadniczy wpływ na wyjątkowy charakter Poznańskiego rogala świętomarcińskiego mają:

  • ciasto drożdżowe,
  •  nadzienie rogala : biały mak, cukier , okruchy , masa jajowa , tłuszcz, rodzynki, orzechy, owoce w syropie lub kandyzowane , aromat migdałowy.

Kombinacja tych składników oraz specyficzne listkujące ciasto powoduje , że rogal świętomarciński jest produktem wyjątkowym , związanym z tradycją miejsca wytwarzania.

Sposób zwijania ciasta i nakładania masy makowej oraz dekorowanie pomadą i rozdrobnionymi orzechami, które wpływają na ostateczny , wyjątkowy kształt i ogólny wygląd rogala.”

Receptura wypieku rogali : źródło cech cukierników i piekarzy

Oto jeden z rogali kupiony podczas dzisiejszego święta na św. Marcinie. Dostępność rogali powoduje, że domowy wypiek odkładamy w przyszłość.

rogal świętomarciński

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s