Krem z orzechów laskowych


Krem orzechowo-czekoladowy coś typu Nutella ale bardziej orzechowa. Przepis z strony: mojewypieki.com

krem z orzechów laskowych

Składniki: około 280ml kremu

  • 80g orzechów laskowych (2/3szkl. dałam około 100g-  po obraniu)
  • 3/4 szkl. mleka słodzonego skondensowanego
  • 90 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki golden syropu ( nie dodawałam, można dodać miód)

Wykonanie:

Orzechy obieramy i prażymy w piekarniku około 10-15 min. Następnie studzimy i obieramy z brązowej skórki. Orzechy blenderujemy na płynną masę (10 min). Początkowo powstanie pyłek a potem zacznie robić się coraz bardziej płynne.

W rondelku (z grubym dnem!) rozpuszczamy czekoladę w mleku skondensowanym. Mieszamy cały czas aby mleko nie przypaliło się. Gdy cała czekolada rozpuści się to przelewamy masę do masy orzechowej. Mieszamy dokładnie do połączenia składników. Gotowy krem przelewamy do słoiczka i odstawiamy do stężenia.

3 thoughts on “Krem z orzechów laskowych

  1. Pingback: Croissanty z kremem orzechowym « My dishes and sweets :)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s