Ciasto milionera


ciasto milionera

Ciasto smakuje jak batoniki twix. Przepis zaczerpnięty z  strony slodkiefantazje.pl

Składniki: (forma okrągła o średnicy 23cm)

Kruche ciasto:

  • 1 szkl mąki pszennej
  • 120 g zimnego masła
  • 4 łyżki cukru

Masa toffi:

  • 400 g skondensowanego mleka słodzonego
  • 50 g masła
  • 4 łyżki cukru

Dodatkowo:

  • 150g gorzkiej czekolady
  • 100 g migdałów

Wykonanie:

Wszystkie składniki ciasta zagniatamy do otrzymania jednolitej struktury. Ciasto rozkładamy na natłuszczoną formę, nakłuwamy widelcem i pieczemy około 15 min w 180C. Studzimy.

W rondelku z grubym dnem gotujemy mleko+ masło+cukier. Cały czas mieszamy! (szybko przypala się). Gotujemy około 5min do zmiany barwy na jasnożółtą. Masę wylewamy na kruchy spód. Studzimy.

Na wystudzonej masie toffi układamy obrane z skórki migdały (najlepiej zalać wrzącą wodą i po chwili obrać). W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Zalewamy czekoladą ciasto. Odstawiamy w zimne miejsce do stwardnienia czekolady.

ciasto milionera

One thought on “Ciasto milionera

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s