Pieczeń z dzika po myśliwsku


pieczeń z dzika

Przepis trochę zmodyfikowany pochodzi z strony klik; –> Hanna Szymanderska „Polska Kuchnia Myśliwska”

Składniki:

  • 1-2 kg schab lub szynka z dzika
  • smalec
  • 1 szkl piwa jasnego
  • 2 cebule
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz czarny, cukier, jałowiec, majeranek

Marynata:

  • 1 szklanka octu winnego
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek selera (korzeń),
  • 1 cebula,
  • kilka listków laurowych
  • 5 ziaren pieprzu czarnego
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 ziaren jałowca

Wykonanie:

Warzywa ścieramy na tarce o dużych oczkach. Składniki marynaty zagotowujemy i studzimy. Mięso oczyszczamy, układamy w misce i zalewamy marynata. Odstawiamy w zimne miejsce na 2-3 dni (aż mięso skruszeje)

Po 2-3 dniach mięso wyciągamy z zalewy, oczyszczamy z warzyw itp. Marynatę przelewamy przez sitko i odstawiamy. W moździerzu zgniatamy jałowiec, pieprz, sól. Nacieramy mięso przygotowana mieszanką, obsypujemy majerankiem. Odstawiamy na 1 godz. Mięso obsmażamy z wszystkich  stron na rozgrzanym smalcu (szybkie obsmażanie aby zamknąć pory w mięsie). Następnie podlewamy mięso marynatą (nie całą) , piwem i obkładamy plasterkami cebuli. Dusimy mięso do miękkości (ok 1 godz) co jakiś czas podlewamy marynata lub wodą.

Musztardę mieszamy z sokiem z cytryny i odrobiną cukru. Mięso smarujemy przygotowana masą i dusimy jeszcze 10 min. Mięso wyciągamy, kroimy w plastry. Sos przecedzamy i zagęszczamy (mąka+woda).

DSC_0480

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s