Ananasowiec


ananasowiec

Składniki:

Biszkopt:

  • 5 jaj
  • 1 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szkl mąki pszennej 450
  • 2 łyżki octu

Beza kokosowa:

  • 5 białek
  • 1 szkl. cukru
  • 200g wiórek kokosowych

Masa:

  • 1 puszka ananasu
  • 5 żółtek
  • 0,5 szkl wody
  • kostka masła (miękkiego)
  • cukier wanilinowy
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 budyń śmietankowy
  • czekolada (rozpuszczona) do dekoracji

Wykonanie:

Biszkopt:

Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy białka z cukrem na sztywno, dodajemy żółtka i dalej ubijamy. Po 5-10 min dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i ocet. Mieszamy delikatnie łyżką i wylewamy na blachę wyłożoną papierem. Pieczemy około 20 min.

Beza:

Białka ubijamy na sztywno z cukrem, na końcu dodajemy kokos i mieszamy dokładnie. Wykładamy na blachę wyłożona papierem i pieczemy 180C 15-20min.

Masa:

Ananas kroimy w drobną kostkę. Odlewamy 1 szkl. soku z ananasa. Proszek budyniowy rozpuszczamy w 0,5 szkl wody. Sok ananasowy zagotowujemy z 2 łyżeczkami cukru, dodajemy rozpuszczony proszek w wodzie i gotujemy budyń. Budyń musi być gęsty. Studzimy.

Masło ucieramy na gładka masę. Żółtka ubijamy na parze z cukrem wanilinowym. Do masła dodajemy stopniowo ubite żółtka i ugotowany budyń. Cały czas miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Do masy dodajemy ananas i mieszamy łyżką.

Na biszkopt wykładamy masę, następnie układamy bezę kokosową i polewamy rozpuszczoną czekoladą.

ananasowiec

One thought on “Ananasowiec

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s