Ciastka razowe


Przepis zaczerpnięty z bloga mojewypieki.com

ciastka razoweSkładniki: (35 szt)

  • 90 g miękkiego masła
  • 60 g cukru
  • 1 jajko, roztrzepane
  • 20 g wiórków kokosowych (1/4 szklanki)
  • 25 g otrębów pszennych lub płatków owsianych (1/4 szklanki)
  • 120 g mąki razowej (3/4 szklanki)
  • 75 g mąki pszennej (1/2 szklanki)
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 150 g gorzkiej czekolady, roztopionej

Wykonanie:

Rozcieramy masło i cukier na gładką masę (najlepiej mikserem ucierać). Dodać jajko, dalej ubijać. Do masy wsypać wiórki, otręby, mąkę pszenną i razową, sodę i proszek. Zmiksować. Z masy formować nieduże kulki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, kulki spłaszczać widelcem.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 12 minut, aż będą lekko brązowe. Studzić na kratce. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, maczać każde ciastko do połowy, lub polać czekoladą,  odkładać na kratkę do zastygnięcia czekolady.

ciastka razowe

Reklamy

Jedna myśl w temacie “Ciastka razowe

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s