Ciastka razowe


Przepis zaczerpnięty z bloga mojewypieki.com

ciastka razoweSkładniki: (35 szt)

  • 90 g miękkiego masła
  • 60 g cukru
  • 1 jajko, roztrzepane
  • 20 g wiórków kokosowych (1/4 szklanki)
  • 25 g otrębów pszennych lub płatków owsianych (1/4 szklanki)
  • 120 g mąki razowej (3/4 szklanki)
  • 75 g mąki pszennej (1/2 szklanki)
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 150 g gorzkiej czekolady, roztopionej

Wykonanie:

Rozcieramy masło i cukier na gładką masę (najlepiej mikserem ucierać). Dodać jajko, dalej ubijać. Do masy wsypać wiórki, otręby, mąkę pszenną i razową, sodę i proszek. Zmiksować. Z masy formować nieduże kulki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, kulki spłaszczać widelcem.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 12 minut, aż będą lekko brązowe. Studzić na kratce. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, maczać każde ciastko do połowy, lub polać czekoladą,  odkładać na kratkę do zastygnięcia czekolady.

ciastka razowe

Reklamy

One thought on “Ciastka razowe

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s