Babeczki czekoladowo-korzenne z powidłami


Babeczki czekoladowo-korzenne z powidłami

Przepis zaczerpnięty z strony : www.mojewypieki.com/

Składniki: 12 szt

  • 2/3 szklanki i 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 120 g masła
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • pół szklanki kakao
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • pół szklanki kwaśnej śmietany 18%
  • powidła śliwkowe (12 łyżeczek)

Polewa:

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 30g masła

Babeczki czekoladowo-korzenne z powidłami

Wykonanie:

Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, przyprawę korzenną przesiewamy do miski i odstawiamy. W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło następnie dodajemy czekoladę i rozpuszczamy. Dodajemy następnie przesiane kakao i mieszamy do połączenia składników. Studzimy. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą pianę. Dodajemy stopniowo masę czekoladową i ubijamy dalej. Do masy dodajemy stopniowo śmietanę i suche składniki. Mieszamy tylko do połączenia składników. Do papilotek wykładamy połowę ciasta, na ciasto nakładamy po 1 łyżeczce powideł i przykrywamy resztą ciasta. Pieczemy 20 min, 180C. Studzimy.

Polewa: W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło z czekoladą, gotową polewą dekorujemy.

Babeczki czekoladowo-korzenne z powidłami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s