Krążki cebulowe


krażki cebuloweSzybka i tania przekąska

Składniki:

  • 2-3 duże cebule
  • 250 ml piwa jasnego
  • 150 ml mleka
  • mąka pszenna (ilość zależy od gęstości ciasta)
  • 5 łyżek mąki kukurydzianej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • papryka ostra, sól
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Cebulę kroimy w plastry, rozdzielamy każdy na krążki. Mleko, piwo, mąkę, sól, paprykę ostrą miksujemy. Ciasto musi mieć konsystencje naleśnikowego (gęstej śmietany). Dosypujmy mąkę do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji.

W rondelku lub patelni rozgrzewamy olej (około 5 cm, tak aby krążki pływały). Krążki wrzucamy do ciasta, mieszamy aby każdy był obtoczony. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Najlepiej smażyć pojedynczo aby nie posklejały się. Odsączamy nadmiar tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego. Podajemy ciepłe lub zimne z dipami.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s