Makowiec zwijany


Makowiec zwijany

Przepis z strony : mojewypieki.com

Składniki: (1 szt)

Ciasto:

  • 1 szkl. mąki pszennej   + do podsypania ciasta
  • 60 ml mleka
  • 50 g masła lub margaryny rozpuszczonej
  • 2 żółtka
  • 15 g drożdży świeżych
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka wódki
  • 0,5 paczki cukru waniliowego

Masa:

  • 300 g maku mielonego
  • 80g cukru
  • rodzynki, orzechy wg uznania
  • 1 łyżeczka masła
  • kilka kropel olejku migdałowego

Wykonanie:

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy cukier i pozostawiamy do wyrośnięcia około 15 min. Do drożdży dodajemy mąkę, roztrzepane żółtka, olej, sól, wódkę. Wyrabiamy ciasto pod koniec dodawając rozpuszczone masło. Zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Mak mieszamy z wszystkimi składnikami. Możemy dodać ubite białka (które zostały od ciasta) i delikatnie wymieszać.

Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt. Nakładamy masę makową i zwijamy (najlepiej zwinąć aby koniec ciasta był pod spodem i dobrą stroną zawinąć w pergamin). Zawijamy w pergamin posmarowany olejem. Boki pozostawiamy nie zawinięte. Pieczemy 30-40 min w 180C. Po wystygnięciu polewamy lukrem.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s