Paszteciki z pieczarkami


paszteciki z pieczarkami

Przepis z strony przystole.blox.pl

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 125 g masła (rozpuszczone)
  • 1 jajko
  • 80 ml ciepłego mleka

Farsz:

  • 400g pieczarek
  • 10 grzybków suszonych (zaparzone wcześniej)
  • sól, pieprz
  • mała cebulka

Wykonanie:

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy cukier i pozostawiamy na 15 min do wyrośnięcia. Do mąki dodajemy sól, roztrzepane jajko, wyrośnięte drożdże i wyrabiamy elastyczne ciasto. Pod koniec dodajemy rozpuszczone masło i wyrabiamy. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 15-30 min.

Pieczarki i cebulę kroimy w drobną kostkę. Grzyby również kroimy bardzo drobno. Wszystko razem smażymy i doprawiamy solą i pieprzem.

Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt. Nakładamy farsz i zwijamy w rulon. Kroimy na ukos na 5-10 cm kawałki. Smarujemy wierzch roztrzepanym jajkiem lub mlekiem, posypujemy sezamem. Pieczemy 20-25 min w 180C

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s