Schab z jabłkiem w sosie śmietanowym


Przepis zaczerpnięty z strony http://www.makecookingeasier.pl

Nie korzystałam z  gotowego zestawu Kamisa tylko z własnych przypraw.

schab z jabłkiem w sosie smietanowym

Składniki:

  • 500 g schabu bez kości (5-6 plastrów o grubości 1-1,5 cm, schab można zastąpić polędwiczką)
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1 łyżka oleju (do smażenia)
  • 1 cebula czerwona (grube piórka)
  • 100 g pieczarek (pokrojone w ćwiartki)
  • 1 jabłko (pokrojone na 8ki)
  • 150 ml soku jabłkowego lub białego wytrawnego wina
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • po 1 łyżeczce: czosnku granulowanego,  szałwii, rozmarynu, tymianku

IMG_2471a

Wykonanie:

Plastry schabu rozbijamy delikatnie tłuczkiem. Mąkę, sól, paprykę, pieprz mieszamy razem. Plastry mięsa obtaczamy w przygotowanej mieszance. Smażymy ok 3-5 min na rozgrzanej patelni. Mięso odkładamy na talerz.

Na patelnię (tą samą na której smażyliśmy mięso) wrzucamy cebulę, pieczarki, jabłko. Podsmażamy około 5 min a potem dodajemy sok jabłkowy, śmietankę i zioła. Mieszamy delikatnie, dodajemy mięso i dusimy razem około 10 min do zagęszczenia sosu.

IMG_2469a

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s