Schab z owocami


schab z owocami

Składniki:

  • 1-1,5 kg schabu bez kości
  • sól, pieprz, papryka słodka, majeranek
  • po 50-100 g suszonych owoców: śliwek, moreli, żurawiny
  • kilka łyżek konfitury żurawinowej (do mięs)
  • 100-150ml czerwonego wytrawnego wina

Wykonywanie:

Owoce zalewamy winem i odstawiamy na 1 godz. Schab oczyszczamy z błon. Na środku mięsa robimy kieszeń i faszerujemy owocami (pozostałe owoce i wino pozostawiamy na później). Kieszonkę spinamy dokładnie wykałaczkami i całość posypujemy przyprawami. Mięso obsmażamy, z każdej strony na rozgrzanym oleju, na zloty kolor. Następnie przekładamy do foliowego rękawa (można piec w brytfannie), dodajemy pozostałe owoce, wino i zamykamy. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180C) na około 1 godz. Po godzinie rozcinamy folię, smarujemy mięso konfiturą i pieczemy jeszcze 15-20 min. Gotowy schab kroimy na plastry i polewamy powstałym sosem. Można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno.

schab z owocami

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s