Penne z tuńczykiem, oliwkami i mozzarellą


Przepis zmodyfikowany Okrasy z strony kuchnia lidla

IMG_2486a

Składniki:

  • 2 porcje makaronu penne
  • 150 g tuńczyka w sosie własnym
  • 70 g zielonych oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula (pokrojona w kostkę)
  • 1 puszka pomidorów
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • 125g mozzarelli
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka cukru
  • trochę natki pietruszki (do dekoracji)
  • 1 papryczka chili
  • 1 cytryna

Wykonanie:

Makaron gotujemy al dente.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy posiekany czosnek i cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy puszkę pomidorów. Dodajemy odrobinę wody, łyżeczkę cukru, skórkę z cytryny. Wszystko razem dusimy około 5 min. Na końcu dodajemy masło, posikane chilli, rozdrobnionego tuńczyka i posiekane oliwki. Odstawiamy.

Pomidorki koktajlowe wrzucamy do miski, dodajemy miód, 1 łyżkę oliwy, 1 ząbek czosnku pokrojony w plasterki. Wszytko razem mieszamy i wkładamy do piekarnika na 10 min – 190C.

Do gorącego makaronu dodajemy sos pomidorowy, mozzarellę porwaną na kawałki, upieczone pomidorki. Wszystko razem mieszamy i dekorujemy pietruszką.

penne z tuńczkiem, oliwkami i mozzarellą

4 thoughts on “Penne z tuńczykiem, oliwkami i mozzarellą

  1. Tak się zastanawiam – dlaczego do dania smażonego na oliwie dodajesz jeszcze masło? Masło za bardzo smaku potrawy nie zmieni raczej, a moim zdaniem tylko niepotrzebnie zmienia fajne, zdrowe danie, w danie podnoszące cholesterol🙂 Jak jest za mało tłuste, to lepiej dodać olej rzepakowy, który cholesterol obniża🙂

    • Po 1 Dodałam zarówno oliwę jak i masło bo tak był przepis ( w oryginale było 70g masła!) a po drugie dodanie zimnego masła zagęszcza delikatnie sos. Wolę też dodawać masło/ oliwę niż zwykły olej rzepakowy, bo ma wtedy lepszy smak.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s