Kurczak tikka masala


kurczak tikka masala

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
  • 0,5 czerwonej papryki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 cm startego korzenia imbiru
  • 400 ml mleka kokosowego (1 puszka)
  • 4-5 łyżeczek przecieru pomidorowego (można dodać pomidory z puszki)
  • 4-5 łyżeczek przyprawy garam masala (kumin, kolendra, kardamon, cynamon, chilli, gałka muszkatołowa, goździki)
  • sól, pieprz
  • kilka kropel sosu sojowego
  • 2- 3 łyżki jogurtu lub śmietany do marynaty

dodatkowo: ryż ugotowany na sypko

Wykonanie:

Do pokrojonego w kostkę kurczaka dodajemy jogurt i 2-3 łyżeczki garam masali. Odstawiamy w zimne miejsce na co najmniej godzinę.

Paprykę kroimy w strączki, cebulę i czosnek i imbir drobno kroimy w kostkę.

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i dodajemy kurczaka. Smażymy około 5 min na złoty kolor (temp musi być wysoka aby kurczak nie dusił się tylko smażył). Dodajemy następnie cebulę, czosnek, imbir i podsmażamy chwilę. Następnie dodajemy paprykę a po 2-3 min wlewamy mleko kokosowe. Do sosu dodajemy przecier, sos sojowy (danie zmieni kolor od sosu) i doprawiamy solą, pieprzem i 1-2 łyżeczkami garam masali. Dusimy 5-10 min do zagęszczenia sosu. Podajemy z ryżem lub chlebkami naan.

kurczak tikka masala

Reklamy

2 thoughts on “Kurczak tikka masala

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s