Rogaliki z migdałami i dżemem


rogaliki z mgdałami i dżemem

Przepis zaczerpnięty z : klik

Składniki:

  • 350g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 200g masła
  • 200g serka śmietankowego
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany
  • szczypta proszku do pieczenia
  • kilka kropel olejku waniliowego
  • 200g dżemu brzoskwiniowego
  • 100g płatków migdałowych

Wykonanie:

Masło i serek rozcieramy mikserem na gładką masę. Następnie dodajemy śmietanę i olejek. Wszystko razem mieszamy na jednolitą konsystencję.

Przesiewamy mąkę, dodajemy cukier puder i proszek do pieczenia. Do mąki dodajemy wcześniej przygotowaną masę. Wszystko razem wyrabiamy. Gotowe ciasto dzielimy na 3 części i wkładamy do lodówki na min 2 godz.

Porcję ciasta rozwałkowujemy, wykrawamy okrąg (talerzem najlepiej). Ciasto smarujemy cienką warstwę dżemu i posypujemy migdałami. Kroimy na 8 części. Każdy trójkąt zwijamy i formujemy półksiężyc. Gotowe rogaliki wykładamy na blachę z papierem do pieczenia i pieczemy w 180 około 15-20 min (czas zależy od wielkości rogalików)

Reklamy

One thought on “Rogaliki z migdałami i dżemem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s