Faworki (chruściki)


Faworki

 

Przepis z strony: mojewypieki.com

Składniki:

  • 500g mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • szczypta soli
  • 1 łyżka wódki
  • 3/4 do 1 szkl. ukwaszanej śmietany 18%
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

FaworkiWykonanie:

Do przesianej mąki dodajemy sól, śmietanę, żółta, wódkę. Wyrabiamy ciasto (dosyć długo aż będzie elastyczne). Następnie wybijamy pęcherzyki powietrza za pomocą wałka, następnie schładzamy ciasto w lodówce około 30-60 min.

Ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko i wykrawamy romby o wymiarach 12×3 cm. Każdy prostokąt nacinamy na środku i przekładamy boki przez „dziurkę”. Smażymy na rozgrzanym oleju. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu i po przestygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

Faworki

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s