Pączki


pączki

Przepis z strony mojewypieki.com (pączki z różą)

Składniki: (ok 30 szt)

  • 800 g mąki pszennej (500)
  • 14g suchych drożdży (28 świeżych)
  • pół łyżeczki soli
  • 100g cukru
  • 1,5 szkl mleka (ciepłe)
  • 4 duże jajka
  • 2 żółtka
  • 100g roztopionego masła
  • 50 ml spirytusu
  • olej do smażenia
  • konfitura dowolna (użyłam wiśniowej i malinowej)
  • cukier puder lub lukier do dekoracji (1 szkl. cukru pudry + 3 łyżki gorącego mleka)

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy z drożdżami i dodajemy pozostałe składniki: sól, cukier, mleko, roztrzepane jajka, spirytus. Wyrabiamy ciasto (mikserem lub ręcznie, ciasto jest mocno kleista i mikser może mieć problem). Pod koniec wyrabiania dodajemy rozpuszczone masło. Wyrabiamy dalej do otrzymania elastycznego ciasta i przekładamy do miski oprószonej mąką. Zostawiamy na 1,5h w ciepłym miejscy do podwojenia objętości. Następnie ciasto rozwałkowujmy na grubość 1,5 cm i wykrawamy krążki o średnicy 7cm. Połowę krążków zostawiam do wyrośnięcia a na resztę nakładam konfiturę wiśniowa i formuje kulki które delikatnie spłaszczam. Zostawiamy na 20-25 min do wyrośnięcia. Pączki smażymy w rozgrzanym oleju (około 175C) w dwóch stron  do momentu zbrązowienia. Usmażone odkładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Pączki nadziewamy za pomocą szprycy (nadziewam od góry, aby konfitura nie wyciekała) i lukrujemy.

Pączki na drugi dzień tracą świeżość, robią się zbite.

pączki

Inne przepisy na pączki :

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s